Max på kataträning med Rika Usami

rikaDagen efter att min son Max och klubbkamraten Niklas tävlat i Svenska Katapokalen begav Max och jag oss åter till Eriksdalshallen för ett heldagsseminarium i karate med fokus på kata. Gästande instruktörer var inga mindre än Rika Usami och Mie Nakayama, båda på besök från Japan.

Mie Nakayama har ett silver följt av tre raka guld i VM under åttiotalet. I dag har hon egen dojo och är aktiv som domare i Japan. Rika Usami gick igenom VM-turneringen 2012 utan att tappa en enda domarflagga. I dag tävlar hon inte själv utan ägnar sig helt åt att vara instruktör. Hon är bland annat coach till japanska landslaget i kata. Så det var två riktiga världsnamn inom kata som var på Sverigebesök.

Uppskattningsvis 200 deltagare från olika stilar var anmälda, även om Shitoryu nog var överrepresenterad. Deltagarna var allt ifrån nybörjare till elitskiktet med erfarenhet från svenska katalandslaget. Förmiddagen ägnades åt grundprinciperna för en väl genomförd kata. Det var naturligtvis mycket fokus på kihon och begreppen balans, timing och hastighet. Rika Usami exemplifierade hur relativt små brister i timing kan förstöra balansen, och hur felaktig muskelanspänning hindrar hastigheten i en teknik. Sedan följde Mie Nakayama upp med att gå igenom kime, och vikten av korrekt kime för att kunna förflytta sig på ett bra sätt. Många övningar genomfördes inom de olika områdena.

Efter en välbehövlig lunchpaus tog kataträning vid. Uppgiften bestod i att träna katan Kosokun Sho. Det är en kata i familjen Kosokun, där vi har vår Kosokundai. Endast en handfull av deltagarna hade tidigare gjort den, så det blev en rejäl utmaning. Rika Usami gick pedagogiskt igenom den stegvis och det var en sann fröjd för ögat att se hennes bländande teknik.

Seminariet avslutades med en allmän frågestund följt av fotografering. Alla ville naturligtvis ha en bild tillsammans med världsnamnen och instruktörerna visade stort tålamod. Både Max och jag hade vid det här laget för länge sedan nått gränsen för vår kognitiva förmåga. Det var med trötta hjärnor fulla med ny, osorterad information som nu långsamt ska omvandlas till kunskap, som vi styrde hemåt efter en inspirerande dag.

Mattias Larsson, Älvsjö

 

Annonser
Publicerat i Uncategorized
%d bloggare gillar detta: