Nio månader i Japan

Amanda från Södermalmsdojon har just återvänt efter 9 månader i Japan, där hon har studerat karate och japanska. Här är hennes berättelse.

img_8771Jag heter Amanda och är 19 år gammal. Jag började träna karate i Kusano ha shitoryu när jag var 7 år gammal. Oktober 2015 åkte jag till Kyoto i Japan för att bo där i ungefär 9 månader för att studera japanska och träna karate. Jag hade varit i Japan förut och hade sedan tidigare vänner där vilket gjorde min vistelse mycket lättare och roligare. Jag var dock nervös när jag skulle åka till min första träning hos Soke sensei i Sohonbu, Otsu.

När jag kom dit var det självklart en massa små barn och även de vuxna som kollade på mig och undrade vem jag kunde vara, men det var väldigt få som kunde prata engelska. Jag fick hålla en kort presentation på både engelska och japanska om vem jag var och hur länge jag skulle vara där. Det var ganska konstigt i början då jag inte kunde förstå vad de andra pratade om, men de som kunde lite engelska gjorde sitt bästa för att förklara för mig vad vi skulle göra. Efter varje träning satte vi oss alltid i en ring för att småprata lite innan dojon skulle städas och alla skulle gå hem. Det var väldigt trevligt men såklart var det svårt att vara med i samtalen. Jag fick också äran att efter varje träning äta middag tillsammans med Soke sensei och hans familj innan jag fick skjuts hem av en hjälptränare som också åt middag med oss.

Ju mer tid som gick ju lättare blev allting då jag lärde mig mer och mer japanska och de andra övade upp sin engelska lite. Det gjorde allt mycket roligare och jag har fått flera underbara vänner där som jag absolut vill åka och träffa igen. Jag blev en del av karatefamiljen där och saknar dem mycket nu när jag är hemma igen.

Det var inte bara träning med dem jag fick uppleva utan också deras traditioner som de har med karaten såsom jul- och nyårsfirande, en fest för Soke sensei, födelsedagsfirande, graderingsläger och tävlingar. Medan jag var i Japan graderade jag till sub3 dan och fick en namnbricka upphängd på väggen i Sohonbu.

Jag var där under en lång tid och har förhoppningsvis blivit bättre och gör mitt bästa för att komma ihåg alla bra check-points som jag fick med mig att träna på.

Kommer definitivt åka tillbaka till Japan för att träna med dem igen.

12645171_925695617527579_29810515603950325_n-2

erfer

Annonser
Publicerat i Uncategorized
%d bloggare gillar detta: