Rapport från Sokeläger i Manchester

Tidigt på morgonen den 9 September lämnade vi ett sensommarvarmt Stockholm för ett läger med Soke Sensei och hans adepter i ett lika soligt Manchester.

skarmavbild-2016-10-03-kl-21-20-14Incheckning, installering på hotellet och lunch med gänget från Sverige sedan var det dags att sätta på dogi och bege sig till dojon. Jag ser alltid fram emot att träffa och att träna med shitoryu-elever från andra delar av världen.

Uppställning och räkna rader, raka rader, glada rader, många rader, till slut står alla i musubidachi. Tystnad. Seiza! Mokuso! Soke Sensei gör entre tyst och stilla. Man hör stegen bakom sig och magin har infunnit sig igen.

Soke hälsar oss välkomna och hans dotter visar oss en JKF-variant av ”Ni pai po”. Mycket snabbt och imponerande varpå applåder ekar i Dojon. Sedan visar Soke samma kata i Shitoryu stil med en fantastisk precision och distinkthet som bara han kan. Det är denna kata han vill att vi ska lära oss och förklarar att det är en ”Very old kata”, och därför också oklart vem som är upphovsmannen. Soke bryter ner katan i delar och visar bunkai för att vi ska uppfatta och förstå bättre. Träningen fortsätter med ”ödmjukhet och tålamod” och svetten ångar i dojon.

De unga duktiga japanerna visar upp olika katas och det är verkligen imponerande att se. Uppvärmning, katatraining, fler bunkai. Sedan följer träning på sin egen nivå och den kata man eventuellt ska kunna vid graderingen. Själv hade jag förmånen att gå igenom min kata tillsammans med Hiromi Kusano (Sokes dotter) och Amanda som just återvänt efter att ha tränat i Japan i nästan ett år.

Nu var det bara ett par timmar kvar för gradering och i mitt fall gällde det ”Shidoin-Ho” en instruktörsgrad. Tillsammans med tjejerna gick jag igenom ”Bassai Dai” JKF-Style och blev varse att det var många nya checkpoints in i det sista. Återigen blev jag påmind om att aldrig tro att man kan dina kator eller sluta inhämta kunskap om dessa!

Nu var det med mentalt totalfokus blandat med glädje, mycket svett, och värkande kropp
som vi nötte in allt det som Hiromi lärde oss. Det var en språkkompott av Svenska Engelska och Japanska och ibland kom Soke ner i vårt hörn  för att med skämtsamt allvar kolla till hur det gick.
– You are young, You must move faster, How old are you?
– 51…
Soke skakade på huvudet och gick därifrån.

På eftermiddagen var det så dags för gradering och nervositeten gör sig alltid påmind vid dessa tillfällen. Det viktiga är att man alltid gör sitt bästa på sin nivå, vilket förstås gäller också på träningar. Amanda och jag laddade ur totalt med kata och bunkai. Det här är sådana här lägen när man inte tänker, utan bara gör. Vi gjorde allt vi kunde och efteråt försökte vi analysera om vi gjorde rätt/fel, och om vi klarade uppgiften? Till sist fick vi ändå släppa det och se fram emot kvällens middag istället.

Uppe på höjden låg det vackert belägna Shrigley hall, en flera hundra år gammal byggnad med konst och fin arkitektur. Pianisten hördes längre in i baren, spelandes signaturmelodin från Dallas medan vi vandrade till vår middagssal. Middagen blev trevlig med god mat, skojiga tal, utdelning av gåvor mm.

Sista dagen med träning av ”Ni pai po”. Om och om igen tills den började sitta (på min nivå…) Ett par timmars träning till innan resultatet från gårdagens garderingar skulle tillkännages. Efteråt lite stretching för att sedan sitta i seiza (på knä) i långa rader, många rader, raka rader och trötta rader.

Med blöt gi och trött kropp var det så dags för att ta emot certifikatet från Soke sensei.

Roga Rinduhorumu!
I hereby certify that the person mentioned above belongs to the teaching department of
World Kusano-ha Shitoryu Kenpo Karate-Do Association
With the rank of SHIDOIN -HO

image13Jag lyckades tillsammans med många av mina kamrater i Shitoryufamiljen att ta min gradering.

Grattis alla!

Roger Lindholm
Instruktör
Shidoin-Ho
Annonser
Publicerat i Uncategorized
%d bloggare gillar detta: