Roger rapporterar från Japan

Reseberättelse från WKKA:s 55-årsjubileum i Otsu, Japan.

Osu onegaishimasu! En resa till Japan i karatens anda glömmer man aldrig. Solens rike tar emot oss med värme i dubbel bemärkelse. Japanerna är artiga och hjälpsamma och vill alltid ditt bästa som turist eller utövare.

Vi är ca tjugo svenskar från tre dojos i Stockholm som ska träna för Soke Sensei i Otsu på huvudkvarteret Sohonbu och Katata Dojo, samt tävla i VM i Kusanoha Shito ryu. Vissa av oss anlände tidigare för att hinna med sevärdheter i några av de största städerna: Tokyo, Hiroshima, Kyoto. Äntligen är magin tillbaka!

Här står jag redo i dojon, känslan varvas med nyfikenhet, spänning och oro. Oj vad glad jag är att vara här! Sitter i mokuso, solen lyser in genom fönstret och värmer golvet framför mig.

Vi hälsar på Soke Sensei och träningen sätter i gång UTAN mjukstart. Det är uppvärmning på Teppeis vis, snabbt och med stretching åt alla ”omöjliga” vinklar. De är otroligt viga, de högst graderade japanska instruktörerna med sina slitna bälten och alla dessa dangrader.

Kihonträningen (grundställningar) finslipas och Teppei delar ut kommandon starkt och bestämt. Hur kan han som är så liten låta så mycket, hinner jag tänka. Svetten rinner och jag tittar ut på det blanka tegeltaket på huset bredvid och bara tar in allt som händer.

Med ett befriande leende berättar Soke kort om katorna vi ska gå igenom: Bassai dai, Seienchin och Seipai, samt bunkai på dessa. Är du inte helt och hållet fokuserad när han visar blir det problem… ”Why!”

Dessa läger erbjuder roliga och trevliga möten med karatekas från Japan, England, Skottland, Belgien,Sverige och Kina i alla åldrar. I år firar Kusanho-Ha Kenpo Karate-Do Association 55 år. Vart femte år anordnas VM och alla som vill får ställa upp i kata och kumite.

Sverige visar att vi är ett land att räkna med. Stort grattis till Joakim Feldt (2:a plats kata), Maya (2:a plats kata), Niklas (3:e plats kata) och Amanda (3:e plats kumite). Det är med stolthet jag bär den officiella kavajen med emblem och slips märkt Shitoryu.

Efteråt var samtliga välkomna till Prince Hotel Otsu på stor jubileumsmiddag och 55 års firande med god mat, tal och uppträdanden.

Med 2 lektioner per dag och en stundande examination, finns inte tid att stanna upp. Orken finns och tiden går fort när man har kul. Alla vi som kom för att gradera till en högre grad klarade oss och humöret är på topp.

  • Carl 1:a dan
  • Joakim sub 1:a dan
  • Björn sub 1:a dan

Grattis än en gång till Södermalms, Ekerös och Älvsjös Dojo! Och tack Anders Nishiyama för att du tog oss under dina vingar som högst graderad från Sverige.

Själv graderade jag och Olle till teknikgrad ”Kenshi” som rymmer inom 3 dan nivån.

Sitter nu på planet från Solens rike, en resa på över 9 timmar och försöker smälta allt fantastiskt jag varit med om, men det tar nog ett par veckor innan jag landat;)

Arigato gosaimashita!
Roger Lindholm
Shidoin Ho
3 Dan

 

Annonser
Publicerat i Uncategorized
%d bloggare gillar detta: