Kumite

När din motståndare attackerar kommer han in innanför din räckvidd, det är din chans
Det går inte att attackera utan att samtidigt försvaga det egna skyddet. Alltså bör du utnyttja det övertaget och kontra i just det ögonblicket. Var ett steg före din motståndare. Lär dig avstånd och timing. Observera att du aldrig ska vänta på din motståndares attack. Du måste förflytta dig, tvinga motståndaren att attackera dig så du får möjlighet att kontra. Retirera inte efter en blockering för att sedan kontra. Blockera och kontra i ett. Det är den timing du ska ha.

Attackera med snabbhet och ihållighet
En enstaka teknik är lätt för din motståndare att ”läsa”. Använd dig av finter och attackera i ett mönster som passar dig. Möter du en större, starkare motståndare tänk på att det är effektivt att attackera från sidan. Håll din motståndare inom räckhåll. Försvaga dennes gard genom återkommande attacker och avgör innanför.

Använd fötterna för att undvika din motståndare specialtekniker
Observera att om du attackerar från stillastående läge blir du lätt att ”läsa”. Var i rörelse så du kan röra dig smidigt in i nya tekniker utan att förlora dyrbar tid. För att lyckas måste du hitta din egen rytm, ditt eget fotarbete. Nästa steg är att lära dig motståndares favoritteknik så att du kan förutse den. Lura motståndaren att använda den och kontra direkt när attacken kommer. Gör motståndarens bästa tekniker värdelösa genom att vara ett steg före.

Lär kroppen ditt attackmönster
Skapa ett eget attackmönster som passar just dig. Träna in det så att det uppstår spontant utan att du behöver ”tänka”. Träna in ett par tre sådana mönster. Sedan behöver du bara kunna variera dessa med ytterligare någon teknik och du har allt du behöver för att vinna, eller klara dig.

Missa aldrig ett tillfälle att utnyttja din motståndares misstag
Det är extremt viktigt att kunna slå till när din motståndare gör ett misstag. Om din motståndare misslyckas med ett svep och du inte gör något så har du bara tänkt på hur du ska blockera eller retirera. Du måste ha större självkänsla och mer koncentration. Även de erfarna motståndarna gör ett eller två misstag under en kamp så du måste utnyttja dessa.

Annonser
Vill du träna karate?
Vi finns i Älvsjö, Hornstull och på Ekerö. Kom en kvart innan träningstart och anmäl dig till instruktören. Du kan till en början träna i långa träningsbyxor och t-shirt. Du är välkommen att testa två gånger gratis innan du behöver bestämma dig.
Flickr-foton
Senaste inläggen